Βλαστάρια Bamboo
7 εξωτικά λαχανικά από την Ασία με υπέροχη γεύση…

Εάν είστε λάτρης του φαγητού ή περιπετειώδης μάγειρας, πιθανότατα θα ενθουσιαστείτε πολύ από τη σειρά εξωτικών ασιατικών λαχανικών. Μπορείτε ακόμη και να επισκεφτείτε ασιατικά εστιατόρια απλώς για να γευτείτε τη σωστή επιλογή εξωτικών λαχανικών και φρούτων.

Εάν, ωστόσο, στέκεστε μπροστά στα ράφια εντελώς σαστισμένοι από αυτά, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι θα τα κοιτάξουν, θα μπερδευτούν και τελικά θα αγοράσουν τα τυπικά τους λαχανικά.

Αν όμως θέλετε να προσθέσετε μια ανατολίτικη γεύση στη μαγειρική σας, δοκιμάστε μερικά από αυτά τα εξωτικά ασιατικά λαχανικά.

#1 – Ρίζα Λωτού

Η ρίζα του λωτού είναι πράγματι, η ρίζα του άνθους του λωτού. Το ρίζωμα του λωτού χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους περισσότερους ανατολικούς πολιτισμούς και είναι ένα από τα εξωτικά ασιατικά λαχανικά που αυξάνεται σε δημοτικότητα στη Δύση.

Είναι τραγανό και ευαίσθητο και όπως τα περισσότερα λαχανικά, έχει πολλά διατροφικά οφέλη. Τα 100 γραμμάρια έχουν 74 θερμίδες και είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων. Τα 100 γραμμάρια παρέχουν το 73% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας της βιταμίνης C και περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Η ρίζα του λωτού πρέπει να μαγειρευτεί πριν από το φαγητό, αλλά μπορεί να τηγανιστεί ως τεμπούρα και να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και τηγανητές πατάτες.

#2 – Νεροκάστανα

Αυτά είναι τα αγαπημένα μου από όλα τα εξωτικά ασιατικά λαχανικά. Είναι τόσο γλυκά, ζουμερά και τραγανά. Κατά τη γνώμη μου, ένα stir fry κινέζικου τύπου, απλά δεν είναι stir fry χωρίς νεροκάστανα.

Παρά το όνομά τους, δεν είναι παξιμάδι. Το «κάστανο» είναι στην πραγματικότητα ο βρώσιμος κορμός ενός αγριόχορτου (γρασίδι) που αναπτύσσεται σε έλη και υγροτόπους. Ο κορμός ξεφλουδίζεται για να αποκαλύψει μια κρεμώδη λευκή σάρκα. Ο λόγος που μου αρέσουν είναι ότι λόγω της πυκνότητάς τους παραμένουν τραγανά μετά το μαγείρεμα ακόμα κι αν τα μαγειρέψετε για πολλή ώρα κατά λάθος (όπως και η προαναφερθείσα ρίζα λωτού).

Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν έχω σκεφτεί πολύ τη διατροφική τους αξία γιατί μου αρέσει η γεύση και η τραγανή γεύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι 90% υδατάνθρακες και μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β6, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Γιατί να μην δοκιμάσετε λίγο στο επόμενο stir fry;

#3 – Βλαστάρια Bamboo

Τώρα, αν έπαιρνες τα αγαπημένα μου και πρόσθετες βλαστάρια μπαμπού, θα είχες το μείγμα λαχανικών που επιλέγω πάντα όταν έχουμε κινέζικο. Δεν με πειράζει το μείγμα, αλλά μερικές φορές, οι βλαστοί μπαμπού μπορεί να είναι λίγο ινώδεις στην υφή για τις προτιμήσεις μου.

Ουσιαστικά, είναι όπως μας λέει το όνομα – βλαστάρια από νεαρά φυτά μπαμπού. Χρησιμοποιούνται σε όλη την Ασία όπου μπορούν να αγοράσουν φρέσκα, ενώ στη Δύση συνήθως πρέπει να τα έχουμε σε κονσέρβα. Νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βλαστοί μπαμπού περιέχουν αντικαρκινικούς παράγοντες, οπότε αν θέλετε κάτι τραγανό για να αυξήσετε τον αριθμό των τροφών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ρίξτε μερικά βλαστάρια στην επόμενη σαλάτα σας ή ανακατέψτε .

Οι βλαστοί μπαμπού είναι μια από τις σπουδαίες φυσικές τροφές που καταναλώνονται εδώ και χιλιετίες και μπορούν να διεκδικήσουν πρωτεΐνες, αμινοξέα, υγιή λίπη, βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο μεταξύ των θρεπτικών συστατικών του.

#4 – Snake Beans

Τα snake beans είναι πολύ κοινά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Μπορείτε επίσης να τα δείτε να περιγράφονται ως φασόλια, σπαράγγια ή κινέζικα μακριά φασόλια. Είναι μακριά – όπως υποδηλώνουν τα ονόματα – και τρώγονται καλύτερα όταν είναι μικρά και τρυφερά.

Χρησιμοποιούνται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως τα πράσινα φασόλια. Τα φασόλια snake χρησιμοποιούνται σε stir fries στην Κίνα και την Κεράλα (Ινδία) και οι Μαλαισιανοί τα χρησιμοποιούν stir τηγανητά με τσίλι και πάστα γαρίδας. Τα φασόλια snake είναι πολύ θρεπτικά, περιέχουν 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και δεν έχουν λιπαρά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και αν ψάχνετε για μια εξαιρετική πηγή φολικών αλάτων, δεν θα βρείτε πολύ καλύτερα από το φασόλι snake (100g = 15% RDV). Εάν πρόκειται να δοκιμάσετε φασόλια snake, θα επωφεληθείτε επίσης με βιταμίνες C και A και μέταλλα μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και χαλκό.

#5 – Πικρό Πεπόνι

Αν υπάρχει ένα μυστικό για τη μακροζωία των νησιωτών της Οκινάουα, μπορεί κάλλιστα να είναι το πικρό πεπόνι, γνωστό και ως πικρή κολοκύθα. Αν και κατάγεται από την Ινδία, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ασία και χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες της περιοχής. Είναι ένα από εκείνα τα εξωτικά ασιατικά λαχανικά που είναι ότι λέει το όνομά τους.

Κάθε κουζίνα έχει προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει το πικρό πεπόνι για να το κάνει εύγευστο. Όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο χρήσης, η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να αναζητήσετε συνταγές που θα θέλατε να δοκιμάσετε. Αυτό δεν είναι ένα λαχανικό που βράζετε και πολτοποιείτε και σερβίρετε με τη χοιρινή μπριζόλα σας.

Ίσως ρωτήσετε γιατί προτείνω ένα από τα πιο πικρά λαχανικά; Λοιπόν, εάν θέλετε να ζήσετε όσο οι κάτοικοι της Οκινάουα, μπορείτε επίσης να κερδίσετε τα οφέλη των φυτοχημικών που προλαμβάνουν νόσους και προάγουν την υγεία. Το πικρό πεπόνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αξιοσημείωτα περιεχόμενα είναι το πολυπεπτίδιο-p, τα φυλλικά, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η καροτίνη, η λουτεΐνη και η ξανθίνη, καθώς και τα μέταλλα κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και μαγγάνιο.

#6 – Pak Choy

Αν σας αρέσουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (και πρέπει, γιατί είναι πολύ καλά για εσάς) θα χαρείτε πολύ να μυηθείτε στο pak choy. Το σετ φυλλωδών λαχανικών είναι μια από τις πιο συγκεχυμένες περιοχές των εξωτικών ασιατικών λαχανικών επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες και τα ονόματα είναι όλα παρόμοια: pak choy, bok choy, red choi, pe-tsai, petsay, tatsoi, κ.λπ.

Πραγματικά, όλα τα είδη «κινέζικου» λάχανου έχουν υπέροχη γεύση και είναι καλά για εσάς. Τα βράζουμε στον ατμό, τα σιγοψήνουμε ή τα χρησιμοποιούμε σε τηγανητές πατάτες αλλά δοκιμάστε τα. Τα φύλλα είναι μαλακά και οι μίσχοι είναι γλυκοί, χυμώδεις και θρεπτικοί.

Θα λατρέψετε ότι το pak choy έχει μόνο 13 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και ότι είναι μια πολύ πλούσια πηγή άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών. Μεταξύ των σημαντικότερων αντιοξειδωτικών του είναι η βιταμίνη C με 100g που παρέχει το 75% της RDV σας. Εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, το pak choy θα σας προσφέρει περισσότερη βιταμίνη Α, ενώσεις καροτίνης και άλλα φλαβονοειδή από άλλα brassica. Και, εκτός από τις βιταμίνες Β (5, 1 και 6), το pak choy μπορεί επίσης να ενισχύσει την πρόσληψη ασβεστίου, φωσφόρου σιδήρου, καλίου και μαγνησίου.

#7 – Daikon

Το ιαπωνικό ραπανάκι, το άσπρο ραπανάκι ή το μουλί είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά εξωτικά ασιατικά λαχανικά και εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα ράφια των προϊόντων μας. Το έχω συμπεριλάβει στη λίστα μου γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς το πήρατε με ενδιαφέρον και το βάλατε ξανά στη θέση του αντί να το βάλετε στο καλάθι σας επειδή δεν ξέρετε τίποτα γι ‘αυτό.

Ωστόσο, αν είστε Ιάπωνες, δεν θα το προσπερνούσατε. Είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά της ιαπωνικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται σε stock, τουρσιά, σάλτσες για ντιπ, προστίθεται σε σαλάτες και σασίμι και είναι απίθανο να φάτε ποτέ ένα γεύμα στην Ιαπωνία που δεν περιελάμβανε με κάποιο τρόπο daikon. Δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο τα άλλα λαχανικά για τα οποία σας είπα, αλλά το daikon είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β6 και C, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.

Ελπίζω να δοκιμάσετε μερικά από αυτά τα εξωτικά ασιατικά λαχανικά. Είναι όλα αρκετά εύκολα στην προετοιμασία τους, οπότε απλώς αναζητήστε μερικές συνταγές για να δείτε τι γαργαλάει τις γευστικές σας προτιμήσεις. Έχετε δοκιμάσει ήδη κάποιο από αυτά;

Διαβάστε Επίσης: 6 ριζώδη λαχανικά που δεν τρώτε (αλλά θα έπρεπε)

Το σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα κατάλληλα και τα πιο ασφαλή προϊόντα, από εγγυημένους προμηθευτές που τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είναι μόνο το είδος της τροφής αλλά και η ποιότητα αυτής, και αυτό μπορεί να εγγυηθεί η AgroComercial. Ψάχνετε να επεκτείνετε το δίκτυό σας και να εξερευνήσετε νέες ευκαιρίες; Επικοινωνήστε με το τμήμα πωλήσεων της Agrocommercial.